top of page
Yazarın fotoğrafıMEKA Botanik

Yaz Aylarında Sukulent Bakımının 3 Küçük Sırrı


renkli, nadir, koleksiyonluk sukulent bakımı

Yeni satın aldığınız sukulentlere nasıl bakmalısınız? Onları eve iyi durumda getiriyorsunuz ve balkonunuzda harika görünüyorlar, ama sonra yaz geliyor ve sukulentler artık o kadar iyi görünmüyor... Endişelenmeyin, bu makalede size üç ipucu vereceğiz.


Sukulentlerin bakımı için en endişe verici mevsim yaz! Yaz başında, şiddetli yağmur ve güneş ışığı arasındaki hızlı iklim değişikliği bitkilerinizin köklerini kolayca boğabilir, peki sukulentlerinize bakmanın en kolay yolu nedir? Sukuseverler, sukulentlerinizin bakımı için 4 ipucumuz var!


1. Sır: Akşamdan Sonra Sulayın


Bitkilerini akşam sulayan kadın.

Sulama zamanı mevsimlere göre ayarlanmalıdır. İlkbahar ve kış aylarında gündüzleri sulamakta bir sakınca yoktur! Ancak, yazdan sonbahara kadar olan sezonda, gündüz sıcaklığının artması nedeniyle, et severler sulamanın sadece güneş battıktan sonra akşamları yapılabileceğine dikkat etmelidir! Bunun iki nedeni vardır:

  1. Gündüz sıcaklık çok yüksek olduğunda, bitki suyu taşıyamaz; su toprakta sıkışır ve uzun süre birikirse kökler kolayca çürür.

  2. Su doğrudan yaprak yüzeyine döküldüğünde, doğrudan güçlü güneş ışığına maruz kalır, sıcaklığın kademeli olarak yükselmesi su hasarına veya kök boğulmasına neden olacaktır.


2. Sır: Yağmur 'a Dikkat


Yağmurda ıslanan sukulent ve kaktüsler

Yağmur yağması durumunda yaprak yüzeyinde kalan su damlacıklarına daha fazla dikkat etmelisiniz. Yağmur sonrası yaprakların üzerinde su damlacıkları oluşturur, çünkü sukulentlerin yapraklarının üst yüzeyinde özel bir beyaz toz veya tüyler vardır, nilüfer yaprağı gibi su damlacıkları yaprakların üzerinde yuvarlanacaktır, bu genellikle sevimlidir, ancak yazın biraz tehlikelidir!


Su damlacıklarını üflemeyi unutmayın, güneşin su damlacıklarını doğrudan ısıtmasına izin vermeyin, bu su damlacıkları güneş yanığına sebep olur.


Sürekli yağmur yağıyorsa, özellikle alt yapraklar hızlı bir şekilde bozulacaktır. Kurumuş yapraklar alt katmanda birikecek ve zamanla küflenip siyaha dönüşecek! Kurumaya başlayan yaprak görürseniz, onları temizleyebilirsiniz, yöntem çok basittir, yapraklarda ki besinler tamamen emilene kadar bekleyin daha sonra sadece ölü yaprakları nazikçe alabilirsiniz.


3.Sır: Sukulent Dinlenme Dönemi

Dinlenme belirtileri nelerdir ?


Uyku, dinlenme döneminde sukulentler

1. Yapraklar donuk renklidir.

2. Tüm bitki aynı renktedir (yeşilimsi).

3. Yapraklar düz ve ince olur.

4. Birkaç yaprak dökülmüştür ve yeni yapraklar büyümeyi durdurmuştur.


Eğer bitkinizde bu belirtiler varsa, dinlenme yani uyku dönemine girmiş demektir. Bu dönemde sukulentinizi eksik sulayın (normal miktarın 1/2 ila 1/3'ü kadar). Her 10-14 günde bir sulayın, geceleri tekrar sulayın ve gübrelemeyi bırakın ve ortamı iyi havalandırın.


Sukulentin yaprakları siyahlaşıyor, güneş yanığı mı?



Hepimiz sukulentlerin güneş ışığı seven bitkiler olduğunu bilsek de, çoğu insan size sukulentlerinizin sağlıklı olması için daha fazla güneş ışığına ihtiyacı olduğunu söyleyecektir!


Bu doğrudur, ancak yazın ve sonbaharın başlarında güneş gerçekten çok sıcaktır! Sukulentinizin yapraklarının yukarıdaki resimdeki gibi yanıp karardığını görebilirsiniz. Yaz sona eriyor olsa da, sonbahar güneşinin gücünü hafife almayın!


Sebep 1: Aşırı Sıcaklık



Çünkü son zamanlarda hava gerçekten çok sıcak! Çoğu sukulent, kaktüsler kadar güneşe toleranslı değildir.


Sebep 2: Yapraklarda Kalan Su Tanecikleri



Yazın gündüz vakti hiç sukulent suladınız mı? Sulamadan sonra su damlacıkları sukulentin yaprak yüzeyinde kalır ve yaprak yüzeyindeki su, güneş ışığı nedeniyle büyüteç (mercek) etkisi oluşur, bu da sukulentinizde güneş yanığı izlerine veya güneş lekelerine neden olur.


Sebep 3: Yetiştirme Ortamının Aniden Değişmesi



Uyumsuzluk, sukulentiniz genellikle iç mekanda veya pencereye uzak tutuluyorsa ve genellikle doğrudan güneş ışığı almıyorsa, bir anda dış mekan güneşine çıkarmamanız önerilir! Örneğin, büyüyen sukulentinizi aniden güneşe çıkarırsanız, güneş yanığı olması kolay olacaktır, bu nedenle ona yavaş yavaş ışık vermelisiniz.






Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Üyelerle Bağlantı Kurmak için Giriş Yapın
Diğer üyeleri görün ve takip edin, yorumlar yazın ve daha fazlasını yapın.
bottom of page