top of page
Yazarın fotoğrafıMEKA Botanik

Sukulentleri Dona Karşı Korumak için 8 Etkili İpucu



sukulentleri kışa hazırla, dona karşı sukulent bakımı

Soğuk hava, sukulentlerinize en iyi korumayı sağlamak için mükemmel bir zamandır! Biraz daha özen göstererek onları tüm kış boyunca sağlıklı ve mutlu tutabilirsiniz. Ancak unutmayın, kış aylarında onlara iyi bakmazsanız, donma, lekelenme, ciddi don hasarı, çürüme ve hatta ölümle karşı karşıya kalabilirler. Öyleyse, hadi başlayalım ve sukulentlerinizin tüm sezon boyunca gelişmesini nasıl sağlayacağınızı öğrenelim!


Sukulentlerin Soğuğa Dayanması İçin 8 Önemli İpucu


  • Hangi sukulentlerin soğuğa dayanabileceğini ve hangilerinin dayanamayacağını öğrenelim.


  1. Şaşırtıcı bir şekilde, bol güneş ışığı alan sukulentler fotosentez yoluyla organik madde sentezleyerek düşük sıcaklıklara bile daha kolay dayanabilir!

  2. Gövdeli sukulentler bünyelerinde çok fazla su depoladıkları için donmaya daha yatkındırlar, bu da gözlemlemesi büyüleyici bir durumdur!

  3. Sukulent dostlarımızın yaralanmaya nasıl tepki verdiği şaşırtıcı! Yaralı kısımdaki nem, büyüleyici bir hayatta kalma mekanizması olan donmaya daha yatkın hale gelir.

  4. Sukulentlerinizi açık havada yetiştirecek kadar şanslıysanız, yaralı olanları sıcak bir yere koyduğunuzdan ve tekrar dışarı çıkarmadan önce yaranın kurumasını beklediğinizden emin olun. Kısa sürede yeni gibi olacaklardır!

  5. Bitkinin yetiştiği yerin ikliminin, soğuğa dayanıklılık seviyesi üzerinde büyük bir etkisi vardır ve bu da işleri gerçekten ilginç hale getirir! Örneğin, kaktüs ailesi, Aloe Vera ve diğer bitkiler 5 derecenin üzerindeki sıcaklıklara dayanabilirken, Euphorbia türleri, Ortanca bitkisi vb. 12 derecenin üzerindeki sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Sedum türleri 10 derece civarındaki sıcaklıklarda harikalar yaratır!


  • Kapı ve pencerelerdeki boşluklardan gelebilecek hava akımlarına dikkat edin.


  1. Sukulentleriniz için en iyi yer kapalı ve güneşli bir mekandır! Onları pencere pervazınıza koymadan önce, pencere boşluğunun güzel ve sıkı olduğundan ve cereyan olmadığından emin olun. O zaman her şey hazır olacak!

  2. Kışın pencerelerden içeri giren rüzgar, doğanın gerçekten heyecan verici bir gücüdür. Etli solunum az miktarda ısı enerjisi açığa çıkarırken, bu sırada esen ani bir soğuk rüzgar, serinlemenin heyecanını yaşamak ve donma sınırlarını test etmek için mükemmel bir fırsat sunar.


  • Sukulentlerin köklerini korumak çok önemlidir.


Sukulentin kökü toprak tarafından korunur, bu da soğuk kış aylarında onu güvende ve sağlam tutmak için harikadır. Bununla birlikte, sukulentiniz küçük ve ince bir saksıda ise, donması yine de kolaydır, bu nedenle gözünüzü üzerinden ayırmadığınızdan emin olun!


  1. Sıcak tutmanın en iyi yolu çift saksı yöntemidir:

    Sukulentlerinizi donmaya karşı korumak için çift saksı yöntemini kullanın. Saksıdaki sukulentleri daha büyük bir saksıya yerleştirin. Onları sıcak tutmak ve ani sıcaklık değişimlerinden korumak için iki saksı arasındaki boşluğu köpük, vermikülit, talaş vb. ile doldurun.

  2. Küçük bir sera ortamı oluşturmak için bir yöntem:

    Dondurucu soğukları engellemeye yarayan kompakt bir yalıtım etkili bir yöntemdir. Bunlar arasında kola şişeleri, tek kullanımlık plastik kaseler (saksılar, bardaklar, vb.), plastik torbalar ve benzerleri yer alır. Bunlar ilgili bitkilerin boyutlarına uyacak şekilde uyarlanabilir. Sonraki ilkbaharda sıcaklığın artmasını takiben yapılar sökülüp kaldırılabilir.

    NOT: Isı muhafazası amacıyla kullanılması durumunda, havalandırmanın sıcaklığın en yüksek olduğu öğle saatlerinde yapılması tavsiye edilir. Bu, uzun bir süre boyunca yüksek sıcaklıktaki bir ortamda bitkilerin küflenmesini ve çürümesini önlemek içindir.


Isıtma konusunda dikkatli olduğunuzdan emin olun.


Sukulentlerin kalorifer peteklerine yakın olmayan bir alana yerleştirilmesi tavsiye edilir. Yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kalmak, sukulent bitkisinin susuz kalmasına ve ardından ölümüne neden olabilir.


İç mekan havasının genellikle kuru olduğu kış aylarında, optimum nem seviyelerini korumak için sukulentlerin yanına bir tepsi su yerleştirilmesi tavsiye edilir. Alternatif olarak, aynı etkiyi elde etmek için ev tipi bir nemlendirici de kullanılabilir.


  • Sukulentlerin soğuğa karşı dayanıklılığını artırın.


    Bitkilerin hala büyüme aşamasında olduğu sonbahar döneminde, sulamada daha titiz bir yaklaşım uygulamak önemlidir. Bu, bitkilerin güçlü ve sağlam kalmasını sağlarken aynı zamanda soğuk havalara dayanma kabiliyetlerini de artıracaktır. Örneğin, büyüme döneminde bir saksı değiştirildiğinde, potasyum seviyelerini artırmak, ortamı optimize etmek ve bitkinin soğuğa karşı direncini artırmak için toprağın yaklaşık %30'u lav taşlarıyla karıştırılabilir. Kış geldiğinde, toprağın üzerine bir kat lav taşı kırığı yerleştirilebilir. Bu aynı zamanda ortamın nem tutma özelliğini artırabilir ve donma hasarı oluşumunu azaltabilir.


  • Sukulentlere verdiğiniz su miktarını kontrol etmelisiniz.


    Sıcaklık 5 derecenin altına düştüğünde suyun kontrol edilmesi ve hatta kesilmesi tavsiye edilir. Kış döneminde sukulentler tarafından su alımının azaltılmasının, bitkinin hücre konsantrasyonunun artmasına neden olduğu ve bunun da bitkilerin düşük sıcaklıkları tolere etme kabiliyetini artırdığı görülmüştür. Bu nedenle kış sulamasının sıcaklığın daha yüksek olduğu öğlene yakın veya sonrasında yapılması ve su sıcaklığının o zamanki hava sıcaklığıyla benzer olması tavsiye edilir.


  • Gübreleme uygulamasını durdurun!


    Besin maddelerinin toprağa karışma kapasitesi kış aylarında azalır. Bu durum, özellikle bu dönemde gübre uygulandığında, bitki büyümesi ve gelişimi üzerinde olumsuz etkilere neden olur.


  • Karların erimesine dikkat edin!


    Açıkta kalan sukulentlerin yaprakları üzerinde kar birikmesi durumunda, karın erimesi ve ardından ısının emilmesi öncesinde bitkilerin kapsamlı bir şekilde temizlenmesi tavsiye ederiz. Bu önlemin amacı donma vakalarını önlemektir.


Sukulentlerin donmaya maruz kalması durumunda nasıl bir yol izlenmelidir?

Sukulentlerin dondan zarar görmesi gibi talihsiz bir durumda, sulanmamaları gerekir. Bunun yerine, gecikmeden daha ılıman bir ortama taşınmalı ve değişen sıcaklığa kademeli olarak alışmalarına izin verilmelidir.


Hasarlı yapraklar cımbız kullanılarak temizlenmelidir. Gövdenin de dondan etkilenmesi durumunda, hasarlı kısım kesilmelidir. Sukkulentlerin bakterilerle enfekte olmasını önlemek için yaraya karbendazim uygulanmalı ve bir hafta süreyle gözlemlenmelidir. Yara iyileşmişse, sukulentler normal bakım için sıcak bir ortamda saksıya alınabilir.











Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Üyelerle Bağlantı Kurmak için Giriş Yapın
Diğer üyeleri görün ve takip edin, yorumlar yazın ve daha fazlasını yapın.
bottom of page