top of page
Yazarın fotoğrafıMEKA Botanik

Salon Bitkilerinizin Yaprakları Neden Sararıyor? Nasıl Çözebilirsiniz?


İçindekiler:


Oturma odalarından peyzajlara kadar, zengin yeşil yapraklı bitkiler gününüzü aydınlatır ve dünyanızı güzelleştirir. Ancak bazen, en iyi çabalarınıza rağmen, bitki yaprakları sararır. Kloroz olarak bilinen sararma, bir şey bitkinizin klorofil pigmentine zarar verdiğinde meydana gelir.


Bu pigment bitkinin güzel yeşil renginin sağlayan pigmenttir. İyi haber şu ki, sarı yapraklar bitkilerin yardıma ihtiyacı olduğunu size bildirir. İşaretleri görerek ve doğru adımları atarak sarı yapraklara çare bulabilir ve geri dönmelerini sağlayabilirsiniz.


Sarı yaprakların çoğu şu sorunlardan biriyle bağlantılıdır:

  • Kötü drenaj veya yanlış sulama

  • Kök hasarı veya sıkışmış kökler

  • Uygun olmayan toprak pH'ı

  • Uygun besin maddelerinin eksikliği


Yaprakları saarmış bir Barış Çiçeği - Spathiphyllum wallisii
Yaprakları saarmış bir Barış Çiçeği - Spathiphyllum wallisii

Kötü Drenaj ve Yanlış Sulama


Su sorunları - ya çok fazla ya da çok az - sarı yaprakların arkasındaki önde gelen nedendir. Aşırı ıslak toprakta kökler nefes alamaz. Boğulurlar, kapanırlar ve bitkilerin ihtiyaç duyduğu su ve besin maddelerini sağlamayı durdururlar.


Suyun az olması ya da kuraklık da benzer bir etkiye sahiptir. Çok az su ile bitkiler gerekli besinleri alamazlar. Sarı yaprakların ortaya çıkmasına neden olur.


Su sorunlarını gidermek veya engel olmak için gözenekli, iyi drene olan toprakla başlayın. Saksıda yetiştiriyorsanız, iyi drenaj delikleri olan saksılar seçin ve tabakları fazla sudan uzak tutun.


Peyzajınızda, yağmur suyunun veya sulamanın biriktiği yerlere dikim yapmaktan kaçının. Toprak yapısını ve drenajı iyileştirmek için kompost gibi organik maddeleri toprağınıza katın.


Sulamadan önce toprağa "parmak testi" yapın. İşaret parmağınızı toprağın birkaç santim içine sokun. Genel bir kural olarak, sadece toprak kuru hissedildiğinde sulayın. Daha sonra iyice ve derinlemesine sulayın. Toprak serin ve nemli hissediyorsa birkaç gün bekleyin. Tekrar sulamadan önce her zaman toprağın hafifçe kurumasını bekleyin.


Kök Hasarı veya Sıkışmış Kökler


Dracaena Fragrans bitkisinin kökleri.
Dracaena Fragrans bitkisinin kökleri.

Salon bitkilerinizde ki kök hasarı, kök çürümesine ve diğer hastalıklara kadar birçok şekilde meydana gelir. Kökler bir kez zarar gördüğünde, bitkinizin ihtiyaç duyduğu şeyleri karşılamakta zorlanabilir.


Saksı bitkileri saksılarını aştığında, sıkışmış kökler ortaya çıkar. Dış mekanda, sıkışmış peyzaj toprağı su, oksijen ve besin hareketini engeller. Bu durumlarda kökler düzgün çalışamaz ve sorunlar sarı yapraklar olarak kendini gösterir.


Saksılarda hasarlı veya sıkışmış kök olup olmadığını kontrol etmek için bitkinizi yavaşça saksısından çıkarın. (Böylece toprak nemine de yakından bakabilirsiniz.) Sağlıklı bitki kökleri beyazımsı sarı renktedir.


Koyu renkli, çürüyen kökler kötü kokar. Kökler çürümüş ve hastalıklıysa, yeni bir bitki almayı düşünmenin zamanı gelmiş demektir. Sorun sıkışma ise, sağlıksız kökleri budayın, kökleri nazikçe gevşetin ve iyi drene olan toprağa sahip daha büyük bir saksıya yerleştirin.


Peyzaj bitkilerinde, çimlerinizi havalandırarak toprak sıkışmasını iyileştirin. Dikim alanlarınıza organik madde ve organik gübre ekleyin. Bahçe alçısı da özellikle ağır killi topraklarda toprak sıkışmasını iyileştirebilir ve yaprakların yeşil kalmasına yardımcı olabilir.


Uygun Olmayan Toprak pH 'ı


Dijital tablet ve toprak ölçer kullanarak pH değerini kontrol eden tarım uzmanının görüntüsü.
Dijital tablet ve toprak ölçer kullanarak pH değerini kontrol eden tarım uzmanının görüntüsü.

Saksı bitkileri yetiştiriyor ve düzenli olarak birinci sınıf bitki gübreleriyle besliyorsanız, bitkinizin sarı yapraklarının nedeni muhtemelen toprak pH'ı değildir. Ancak yaprak sorununuz peyzaj bitkileri üzerinde yoğunlaşıyorsa, toprak pH'ı sorunu olabilir.


Toprak pH'ı bitkilerin besin maddelerine erişimini etkiler. Toprak pH'ı, pH cetvelinde yukarı veya aşağı doğru hareket ettikçe besin kullanılabilirliği de değişir.


Çimenler de dahil olmak üzere çoğu bitki, nötr ila hafif asidik aralıkta, 6.0 ila 7.0 civarında toprak pH'ında en iyi sonucu verir. Orman gülleri ve yaban mersini gibi "asit seven bitkiler" 4,5 ila 6,0 pH civarındaki toprağı tercih eder.


Toprak pH'ı bir bitkinin optimum aralığından daha düşük veya daha yüksek olduğunda, bazı besinler bitki için daha az kullanılabilir hale gelir.


Besinler mevcut olsa bile, bitkiler bunları alamaz, eklediğiniz gübrelerden bile faydalanamazlar. PH sorunları giderilene kadar yapraklar sararır.


Salon Bitkileri için Uygun Besin Maddelerinin Eksikliği


Peperomia Raindrop salon bitkisine besin uygulaması.
Peperomia Raindrop salon bitkisine besin uygulaması.

Toprak pH'ının ideal olduğu yerlerde sarı yapraklar görüldüğünde, gerçek bir besin eksikliği söz konusu olabilir. Bazı besin maddeleri çok hareketlidir. Örneğin azot toprakta kolayca hareket eder ve süzülerek uzaklaşır.


Topraktaki azot gübre uygulamalarıyla düzenli olarak yenilenmediği sürece, azot eksiklikleri çimleri ve bitki yapraklarını sarı veya soluk yeşile çevirir.


Besin eksikliklerinden şüpheleniyorsanız, uygun gübreleme ve birinci sınıf bitki besinleri yardımcı olabilir. Hangi yaprakların önce sarardığını ve sararmanın nasıl başladığını belirlemek, bunlar gibi yaygın eksikliklere ilişkin ipuçları sağlar:


  1. Azot eksikliği genel bir sararma olarak ortaya çıkar. Önce yaşlı, iç yapraklar sararır. İlerledikçe sararma dışa doğru ilerler ve sonunda genç yapraklara da ulaşır.

  2. Potasyum eksikliği, yaprak kenarları parlak sarıya döndüğünde kendini gösterir, ancak iç yaprak yeşil kalır. Önce yaşlı yapraklar belirti gösterir ve yaprak kenarları kısa sürede kahverengiye döner.

  3. Magnezyum eksikliği yaşlı yapraklarda yaprak damarları arasında sarı lekeler olarak başlar. Sarı yaprak merkezinden dışarı doğru ilerlerken damarlar yeşil kalır. Yaprak kenarları en son sararır.

  4. Demir eksikliği de yaprak damarları arasında sararma olarak görülür, ancak önce bitki tepelerindeki ve dal uçlarındaki genç yaprakları vurur.

  5. Kükürt eksikliği en yeni yapraklardan başlar ve onları baştan sona sarıya çevirir.

Topraktaki ve bitkilerdeki besinler arasındaki ilişkiler karmaşıktır. Örneğin, düşük potasyum demiri daha az kullanılabilir hale getirebilir. Ancak fazla potasyum kalsiyum, magnezyum ve azotu bağlayarak bu besinlerin eksikliğine neden olur.


Bu sebeple, her zaman güvenilir, birinci sınıf bitki besinleriyle doğru gübrelemeyi, bitkinizi sarı yapraklardan uzak tutmak için çok önemli hale getirir.


Bu konu ile alakalı sıkça sorulan sorular:

Bitkinin susuz kaldığını nereden anlarız ?

  • Yumuşak yapraklar

  • Sararmış veya yarı saydam yapraklar

  • Çürüme nedeniyle kararan yapraklar

  • Düşen yapraklar

Çok su verilen bitki nasıl kurtarılır ?


5.909 görüntüleme0 yorum

Opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
Üyelerle Bağlantı Kurmak için Giriş Yapın
Diğer üyeleri görün ve takip edin, yorumlar yazın ve daha fazlasını yapın.
bottom of page