top of page

Böcek Yiyen Bitki Bakımı - Nepenthes (Sürahi Bitkisi)

Yazarın fotoğrafı: MEKA BotanikMEKA Botanik

En İyi Nepenthes Bakım Kılavuzu



Bu kapsamlı rehber ile böcek yiyen bitkilerin dünyasına dalmaya hazır olun!

Tropikal sürahi bitkileri ya da Nepenthes'lerin bakımı son derece basittir. Bu etobur bitkilerin uygun ortamlarda ev bitkisi veya dış mekan bitkisi olarak gelişmek için ihtiyaç duydukları her şeye sahip olmalarını sağlayabilirsiniz.


Nepenthes çoğunlukla tropikal Güneydoğu Asya'da ve yakın bölgelerde bulunur. Sıcak, nemli ormanları veya serin dağ ormanlarını severler. Nepenthesler parlak, dolaylı ışığı, hava hareketini ve yüksek nemi severler. Birçok türün bakımı oldukça kolaydır, ancak gelişmek için biraz bakıma ihtiyaç duyarlar.


Böcek Yiyen Bitkilerin Işık Gereksinimleri



Nepenthes gibi sürahi bitkilerinin sadece parlak, dolaylı ışıkla 12-14 saatlik bir fotoperiyoda ihtiyaçları vardır. Onları güneşli bir pencere kenarına veya yetiştirme ışıklarının altına yerleştirin ve büyüsünler!


Böcek yiyenler genel olarak parlak, dolaylı ışığı severler. Genellikle sabah güneşi onlar için yeterli olur, ancak çok fazla yakıcı güneşe maruz kalırlarsa ciddi şekilde yanabilirler, bu nedenle dikkatli olmak önemlidir.


Vahşi doğada, filtrelenmiş ışıkta ve sık sık sis yaşanan dağ sırtlarında büyürler, bu yüzden bol miktarda ışık alırlar. Bu yüzden sizde onlara bol miktarda ışık vermelisiniz.


Doğal Yaşam Alanı



Melez böcek yiyenlerin çoğu orta seviye kabul edilir, bu da yeni başlayanlar için harika bir haber! Bu bitkiler ova ve dağ sıcaklıkları arasında rahattır, bu nedenle zahmetsiz ve kaygısızca büyütebilirsiniz. 24°C - 30°C arasındaki gündüz sıcaklıkları ve geceleri 15°C bu grup için iyi harika. Çoğu Nepenthes 'i bu koşullarda başarıyla yetiştirilebilirsiniz. Genel olarak böcek yiyen bitkiler ortalama nem ve daha geniş bir sıcaklık aralığını idare edebilirler, bu nedenle ufuklarını genişletmek isteyen acemiler için harika bir tür!


Böcek Yiyen Bitkilerin Nem İhtiyacı


Nepenthes bitkinizin bakımı için en önemli faktördür! Harika haber şu ki, ortamınızda ki nem yeterli değilse düşük nem seviyelerine alıştırılabilirler. Çoğu evde ideal nem oranından daha az nem olsa da, Nepenthes yetiştirememeniz için hiçbir neden yok!


Nem oranınız çok düşükse endişelenmeyin! Bitkinize düzenli aralıklarla su sıkarak nem seviyesini kolayca yükseltebilirsiniz. Bu, bitkilerinizin sürahi üretmeye başlamasına yardımcı olacaktır. Eğer evinizde bir hava nemlendirici cihaz varsa buda oldukça yeterli bir çözüm.


Açık Havada Yetiştirme


Nepenthes genellikle sıcak iklimlerde %70 gölge örtüsü altında en iyi gelişimi gösterirler. Eğer ikliminiz serinse, bitkilere daha fazla ışık verebilirsiniz. Güçlü ışık seviyelerine maruz kalan bitkiler kırmızı pigmentasyon geliştirebilir veya ancak doğrudan gelen güneş ışınları ciddi bitkiyi yakabilir. Kışın hiç gölge bezi kullanmayız ve bitkilerimiz tam güneş alır. Günler daha kısa ve daha gridir. Nepenthes ideal miktarda ışıkla çok renkli sürahiler üretir.


Böcek Yiyen Bitkiler Nasıl Sulanır ?



Nepenthes toprağının nemli tutulmasını sever, ancak ıslak değil! Sadece güzel, nemli bir sünger gibi düşünün. İyi drenajlı bir toprak karışımına bayılırlar ve sürekli su içinde durmaktan nefret ederler. Toprağın asla tamamen kurumasına izin vermemelisiniz.


Su Kalitesinin Önemi


Etobur bakımının en önemli faktörlerinden bir diğeri su kalitesidir. Nepenthes, su kalitesi söz konusu olduğunda diğer böcek yiyen türlere kıyasla daha anlayışlıdır. Ancak tamamen mutlu bir bitki için kireç ve klordan arındırılmış su ile en iyi gelişimi gösterirler.


Toprak Bileşenleri



Nepenthesler, orkidelere benzer toprak karışımlarında büyümeyi kesinlikle severler. Hindistan cevizi, ağaç kabuğu, perlit ve lav taşı gibi kullanabileceğiniz pek çok malzeme vardır! İyi süzülen, nemli kalan, su ile tıkanmayan bir karışımı onlar için harika. Diğer etoburların aksine, turba yosunu Nepenthes tarafından tercih edilmez. Çok çamurludur ve kökleri oksijenden mahrum bırakabilir. Ayrıca normal bahçe topraklarından veya 'kirden' kaçının bu kesinlikle bitkilerinizi öldürebilir.


Doğru Saksı Seçimi ve Boyutları


Nepenthes plastik saksılarda en iyi sonucu verir.

  • 5-8 cm aralığındaki küçük bitkiler 8.5 - 10.5 cm çapındaki saksılarda tutulabilir.

  • 10-15 cm arası orta boy bitkiler 12 - 15 cm çapındaki saksılarda iyi büyüyebilir.

  • Daha büyük bitkiler en iyi 20+ cm çaplı saksılarda yetişir.


Bitkileri çok fazla kurutmadan mümkün olan en küçük saksıda tutmanızı öneririz. Bitkiniz hızlı kuruyorsa, saksı boyutunu biraz daha artırın.


Böcek Yiyen Bitkilerin Besin İhtiyacı



Nepenthes etoburdur, hayatta kalmak ve gelişmek için canlı böcekleri veya hafif gübreyi severler!


Küçük boyutlu etobur bitkiler için, sivrisinek, sinek ve cırcır böceği gibi küçük böcekler kullanabilirsiniz! Sürahi başına bir böcek kesinlikle yeterli. Çürümenin önüne geçmek için sürahileri böceklerle aşırı doldurmanızı önermiyoruz. Azı karar çoğu zarar!


Daha büyük böcek yiyen bitkiler, büyük cırcır böcekleri ve çekirgeler gibi daha büyük böcekleri tercih eder. Bitkileriniz açık havada veya bir serada ise, gereğinden fazla böcek yakalayacaklardır. Bitkilerinizi sağlıklı ve mutlu tutmak için insan gıdası veya çiğ etten kaçının!


Böcek Yiyen Bitkiler için Gübreleme



Gübreyi kesinlikle severler! Ancak aşırıya kaçabileceğinizi ve bitkilerinizi öldürebileceğinizi söylemeliyim. Gübreye karşı son derece hassastırlar, bu yüzden bunu doğru yapmak gerçekten önemlidir. Çok seyreltilmiş bir dozla başlamak ve bitkinin nasıl tepki verdiğini görmek her zaman en iyisidir. Doğru yapıldığı takdirde gerçekten harika sonuç veriyor. Bitkiler aktif olarak büyürken, her 2-3 haftada bir yapraktan besleme olarak kullanabilirsiniz. Kış aylarında ise mola veriyoruz ve gübre kullanmıyoruz.


Gübremizi hacme göre değil PPM 'e göre ölçüyoruz. PPM değeri gübrenin içindeki besin maddelerinin ne kadar yoğun olduğunu gösterir. PPM değerini 60-80 aralığında tutabilirsiniz. Bir püskürtücü kullanarak bitkilerin yapraklarına ve sürahilerine püskürtüyoruz. Bunu sabahın erken saatlerinde, ışık çok güçlü olmadan önce yapmak en iyisidir. Bitkinizin yaprakları büyür ve sürahi oluşmazsa, çok fazla gübre kullanıyor olabilirsiniz. Bitki kendini toparlayana kadar ara verin.


Yeni Bir Etobur Bitki Aldıysanız


Bitkinizi, yeni yuvasına alışana kadar güçlü ışıktan uzak tutmayı unutmayın. Sürahilerin ve alt yaprakların sararıp ölmesi tamamen normaldir. Yeni yapraklar oluşmaya başladığında, onu yavaş yavaş daha parlak ışığa taşıyabilir ve diğer bitkilerinize davrandığınız gibi davranabilirsiniz.


361 görüntüleme0 yorum

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Üyelerle Bağlantı Kurmak için Giriş Yapın
Diğer üyeleri görün ve takip edin, yorumlar yazın ve daha fazlasını yapın.
bottom of page